Taivalmaa

Tilaa asua ja harrastaa

Oomma aktiivisia ja mones mukana, vaikka kylä ei niin suuri ookkaa, alle 200 asukasta. Ku tarvitahan oomma kyllä niinku se kuuluusa kallialaanen pieni kylä. Meirän mielestä Taivalmaas on mukava asua. Täälä on omaa rauhaa ja ku tarvitahan niin seuraa ja naapuriapuaki löytyy.

Tervetulua tutustumahan meihin niin täälä netis ku paikan päälläkki! Kattele Taivalmaan tapahtumakalenterista joku sopeva tapahtuma, ja tuu itte selevittämähän, mitä tänne ny kuuluu. Meirän tapahtumihin oot aina tervetullut!


 

Tokerotien muistomerkki

Tokerotien varrella, Jalasjärveltä tullessa oikealla on Ojajärven tienhaaran jälkeen Taivalmaanmäen korkeimmalla kohdalla Tokerotien muistomerkki, jonka tien tekijät ovat hakanneet kiveen suurten nälkävuosien aikana 1860 luvulla. Muistomerkin vieressä on laatta, jossa on teksti "Tokerotien tekijät tekstin tuohon tehneet suurina nälkävuosina. Kyläläiset kiven jalustalle kohottaneet 1967 jälkipolvien säilytettäväksi."

Tokerotietä tehtiin ns hätäaputöinä, ja palkaksi tekijät saivat jauhoja. Nälkä oli niin kova, että ihmiset eivät malttaneet keittää jauhoja, vaan söivät ne veteen sekoitettuna "tokerona". Siitä tuli tielle nimeksi Tokerotie.

Alunperin kivi oli Tokerotien ojanpenkassa pienen matkan päässä Jalasjärven suuntaan nykyisestä paikastaan. Taivalmaan kansakoulun opettaja Olavi Antila otti asiakseen kiven siirtämisen parempaan paikkaan. Silloin löytyi nykyinen jalustakivi, jonka arvellaan olevan muistokiven toinen puolikas. Kylän miesten yhteistyönä kivi siirrettiin pientareelle jalustan päälle, ja opettaja Antila hankki muistolaatan. Kun kaikki oli valmista järjestettiin paljastustilaisuus, jossa koulun oppilaatkin esiintyivät. Sittemmin kiveä on tietöiden takia siirretty ainakin pari kertaa.

Tokerotien muistomerkki

Tokerotien muistomerkki