Yli-valli

Tilaa asua ja harrastaa

Ylivalli huokuu rauhallista maalaistunnelmaa, mikä ei aina kuitenkaan anna oikeaa kuvaa kylästä, joka elää hyvinkin toimeliaasti.

Hajallaan oleva asutus pyrkii hajottamaan kyläläisten yhteisvoimaa, mutta aina on löytynyt voimakkaita persoonallisuuksia, jotka ovat kyenneet kokoamaan nämä voimat yhdeksi eläväksi ja toimivaksi kyläyhteisöksi, jollainen Ylivalli parhaimmillaan on.

Lue lisää »

Pirunpesä

Pirunpesän aluetta

Tiesitkö että Spede Pasasen kiinnostus
luonnon ihmeisiin toi esiin


ARVOITUSTEN HIIDENKIRNU-PIRUNPESÄN


Tule retkeilemään ja ihastumaan Isovuoren nähtävyyksiin.
Aukioloaikana kahvilapalvelut 25 paikkaisessa hirsikahvilassa.
Speden muistopatsas.
21 metrinen näkötorni.

 

AUKIOLOAJAT

1.5. - 14.6. la ja su klo 12-20,
myös helatorstaina ja vappuna.
15.6 - 15.8. joka päivä klo 12 - 20.
16.8 - 30.9 la ja su klo 10 - 18.
Muina aikoina ryhmille (vähintään 10 henkilöä) sopimuksen mukaan.

Pääsymaksu:
Verkkoaidan sisäpuolelle 5€, 5-12 -vuotiaat 3€.

Yhteystiedot:
Keijo Haanpää 050 544 5921,
keijoh2(ät)luukku.com
Raili Ranto-Kurikka 040 727 1904 tai (06) 457 2439.

 

PIRUNPESÄ

Pirunpesä on Jalasjärven Ylivallin kylässä, Isovuoren kallion laella sijaitseva pyöreä aukko, jonka halkaisija on noin 14 metriä, ja syvyys 23 metriä.
Luonnon tilassa ollessaan aukon pinta oli pari metriä ympäröivää kalliota alempana ja suurten kivilohkareitten peittämä. Kivien joukossa ei ollut jäkälää lukuunottamatta mitään kasvillisuutta.

Paikka oli arvoituksellinen ja kiehtoi ihmisten mielikuvitusta. Tarinat kertoivat itse pirun pitävän siellä pesäänsä ja sen mukaan paikalle annettiin nimikin.

Pirunpesän arvoitusta ryhdyttiin ensimmäisen kerran selvittämään vuonna 1981. Sen tyhjentäminen aloitettiin Jalasjärven kunnan ja Geologisen tutkimuslaitoksen yhteistyönä.

Aukon arvoitus ei silloin selvinnyt, mutta kiinnostus siihen säilyi. Vuoden 1997 alussa turkulaisen Keijo Parkkusen aloitteesta ja Ylivallin kylätoimikunnan toimesta Pirunpesää ryhdyttiin uudelleen syventämään. Hankkeen rahoittajaksi tulivat Jalasjärven kunta ja "Spede" Pertti Pasanen.

Kaivamisen edettyä jo parinkymmenen metrin syvyyteen ei ole saatu selvyyttä siihen, onko pirunpesä jättimäinen hiidenkirnu vai aikojen alussa muodostunut, harvinainen maanalaisen veden tai kaasun purkausaukko.
Pirunpesän arvoitus odottaa yhä ratkaisua...

 

Kahvio

Hirsikahvila

Näkötorni ja kota

Rappuset pirunpesään

Siirtolohkareita