Ilvesjoki

Tilaa asua ja harrastaa

Ilvesjoen kylä sijaitsee Jalasjärven lounaiskulmassa, Ilvesjoen varrella.

Kylässä on paljon eri alojen yrityksiä sekä maatalousyrityksiä.

Aktiivisesti toimivien yhdistysten kautta on mahdollista harrastaa esimerkiksi metsästystä tai vaikka näyttelemistä. 

Ilvesjoen teatteri Saappa Nähärä esittää syksyisin näytelmän ja Toimelan päivälliset ovat "maankuulut" herkullisesta ruuastaan. Lisää harrastajia toki otetaan mielellään mukaan kaikkeen toimintaan ja uudet ideat ovat tietenkin tervetulleita.

Ilvesjoen valokuituverkko

Ilvesjoen kyläyhdistyksen johtokunta ja Suupohjan Seutuverkko Oy (Sunet) aloittivat kevään 2017 aikana suunnittelun valokuituverkon toteuttamisesta Ilvesjoella. Alun perin ajatus oli lähtenyt itämään jo edellisenä syksynä, mutta silloin voimassa olleen lain mukaan yritys ei voinut olla hankerahoituksen hakijana, vaan siihen oli mahdollisuus vain yhdistyksellä, joten asiaa piti tuumata hetken.

Aiheeseen liittyen järjestettiin kevättalvella kyläläisille keskustelutilaisuus, jossa valokuituverkkoa ja sen mahdollisuuksia esiteltiin ja kyseltiin sen tarvetta. Varsinainen tarkempi suunnittelu aloitettiin, kun hankkeen tiedotustilaisuudessa 30.5.2017 saatiin tietoa siitä, kuinka moni Ilvesjoella haluaa valokuituliittymän ottaa. Kaiken kaikkiaan mukaan lähtijöitä oli jopa 60, mikä ylitti reippaasti hankkeen suunnitteluvaiheessa varovasti arvioidun 40 liittymää.

Ilvesjoen kyläyhdistys toimi hankkeen rakennuttajana ja Sunet valittiin kilpailutuksen jälkeen rakentajaksi. Sunet teki suunnitelmien pohjalta rakentamisesta kokonaistarjouksen, joka sisälsi valokuituverkon rakentamisen ”avaimet käteen” -periaatteella.

Kyläyhdistyksen omistuksessa

Ilvesjoen kyläyhdistys haki ja sai tukea hankkeelle Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Seinäjoen seudun Kehittämisyhdistys Liiveri ry:ltä. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 270 000 €, josta tukikelpoista osuutta oli noin 240 000 €. Tukea siihen saatiin 65 % tukikelpoisista kustannuksista. Hankkeessa tuen ulkopuolelle jää ns. liityntäverkko eli jokaisen liittymän viimeisen 100 metrin osuus.

Valokuituverkko on siis Ilvesjoen kyläyhdistyksen omistuksessa. Jokainen valokuituverkkoon liittyjä on maksanut kertaluonteisen liittymismaksun. Sen lisäksi valokuituverkon käyttämisestä perittävillä kuukausimaksuilla katetaan niitä rakentamisesta ja ylläpidosta aiheutuvia kustannuksia, joihin ei tukea myönnetty. Sunetin kanssa on tehty viisivuotinen sopimus verkon ylläpidosta ja huollosta.

Kesä vierähti lupia odotellessa

Rakentamisen alkuun päästiin Rummukkajärven suunnalla jo kesäkuun aikana, sillä siellä on paljon yksityisteitä, joiden maanomistajilta saatiin luvat nopeammin kuin ELY-keskuksen hallinnoimilta alueilta. ELY-keskukselta saatavia lupia jouduttiin joidenkin tieosuuksien osalta odottelemaan elokuuhun asti. Pääosin verkkoa rakennettiin siis elo-syyskuun aikana.

Kun kaapelit oli saatu maan alle, voitiin ne kytkeä, eli ammattitermein hitsata, tilaajien seinään asennettavaan kuitumuuntimeen ja siitä yhdistettiin ns. reitittimeen, jonka kautta sitten erilaisilla laitteilla pääsee surffailemaan Internetin ihmeelliseen maailmaan.

Sata lasissa

Valokuituverkko takaa nopeat (100 M/100 M) yhteydet tietoverkkoon. Nykyään sekä yritykset että yksityiset tarvitsevat yhä enemmän sähköisiä palveluita. Aikaisemmin monella on ollut ongelmana se, että Ilvesjoella ei ole ollut tarjolla riittävän nopeita ja luotettavia laajakaistayhteyksiä.

Esimerkiksi maatilat tarvitsevat reaaliaikaista tiedonsiirtoa tuotantotiloista vaikkapa viranomaisille tai muille tahoille. Myös valvontakamerat ovat arkipäivää nykyään ja valokuidun kautta kuva siirtyy sinne, missä isäntäväkikin on.

Ilvesjoen-valokuituverkko-kuva-M-Hongisto.JPG

Joissain paikoissa valokuitukaapeli jouduttiin laittamaan tien ali, vaikka pääosin ne kaivettiin ajoradan luiskaan. Kaivurissa Länsi Suomen Verkkopalvelut Oy:stä Toni Lintula ja lapion varressa Juha Ala-Harja. Kuva: Marianne Hongisto

ilvesjoki-valokuitu-aihe_eu-lippu (1).jpg ilvesjoki-valokuitu-aihe_eu-lippu (2).jpg ilvesjoki-valokuitu-aihe_eu-lippu (3).jpg

 

Ilvesjoen valokuituverkkohanke 2017

European Broadband Awards 2018

Euroopan laajakaistapalkinnot 2018 finalisti

Ilvesjoki pääsi finaaliin laajakaistakilpailussa ja sai omassa sarjassaan (Openess and competition) jaetun 2. sijan yhdessä Latvian kanssa. Voiton vei Ranska.

Finalistien esittelyt löydät tästä linkistä.

 

Mediasta bongattua:

Kun kuitu tuli viinatehtaalle, Suomen Seutuverkot ry 27.11.2018

Valokuituverkko toi lisää viriä Kurikan Ilvesjoelle ja kyläyhdistykselle EU-palkinnon – Maatiloille ja yrityksille nopea nettiyhteys alkaa olla elintärkeä, Ilkka 30.11.2018 (VAIN TILAAJILLE)

Pieni pohjalaiskylä kisaa valokuituverkollaan Euroopan laajakaistaratkaisujen joukossa, Yle Radio Pohjanmaa 15.11.2018

Valokuitu Ilvesjoelle?, JP-Kunnallissanomat 23.2.2017

Lisää vauhtia nettiin, JP-Kunnallissanomat 29.5.2017

Sunet laajenee myös Jalasjärven Ilvesjoelle, Ilkka 7.6.2017

Kyläverkko valmistuu, JP-Kunnallissanomat 25.9.2017

Ilvesjoen oma valokuituverkko tuo nopeat yhteydet maailmalle, Kajastus 2017

 

INFO:

VALOKUITUVERKON KÄYTTÄJÄT:

Verkon häiriötilanteissa ota yhteyttä Sunetin asiakaspalveluun: 

  • (06) 2413 4235
  • info(a)sunet.fi

Laskutusasiat ja muut valokuituverkon asiat

  • Ilvesjoen kyläyhdistys ry
  • p. 0500 786642/Marianne Hongisto
  • kylayhdistys(ät)ilvesjoki.fi

 

HALUATKO LIITTYÄ ILVESJOEN VALKOUITUVERKKOON?

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Ilvesjoen kyläyhdistys ry

kylayhdistys(ät)ilvesjoki.fi

tai p. 0500 786642/Marianne Hongisto